Tweede-generatie biomassa
De discussie over food-, feed- & fuel is momenteel steeds meer onder de aandacht. Hierbij wordt steeds de afweging gemaakt of een biomassaproduct het beste bestemd kan worden voor humane voeding, diervoeding of bio-energie.
Deze afweging proberen wij binnen Eco-Energy Oirschot BV ook zo goed mogelijk te maken voor wat betreft de binnenkomende biomassaproducten. Want wij realiseren ons dat bijvoorbeeld maïs betere doeleinden heeft dan om alleen te vergisten.
Daarom is Eco-Energy Oirschot BV altijd op zoek naar nieuwe biomassastromen. Zo hebben we door de jaren heen al verschillende nieuwe en verantwoorde biomassaproducten gevonden om te vergisten.
Deze nieuwe en verantwoorde biomassaproducten noemen wij ‘tweede-generatie biomassa’. Zie hieronder enkele voorbeelden:
- Supermarktmix: Dit zijn producten uit de supermarkt die over de datum zijn. Vervolgens worden die producten uitgepakt door een bedrijf en kunnen deze uiteindelijk gebruikt worden voor biogasinstallaties.
- Aardappelschraapsel: De buitenste laag van aardappelen is niet interessant voor de humane voedingsmiddelenindustrie. Dit product wordt gebruikt voor veevoeder en biogasinstallaties.
- Uienblad: Ook de buitenste laag van een ui wordt niet geconsumeerd. Ook dit product is interessant om te vergisten.
- Berm- en slootmaaisel: Er is een enorme hoeveelheid aan gras dat vrijkomt tijdens het maaien van bermen en sloten. Dit product is niet interessant voor veevoeder maar wel voor biogasinstallaties.
- Overige: Binnen de voedingsmiddelenindustrie zijn er altijd batches die afgekeurd worden omdat ze niet aan strenge kwaliteitseisen voldoen. Een voorbeeld hiervan zijn batches afgekeurde frites. Een ander voorbeeld van overige tweede-generatie biomassaproducten waren de tomaten tijdens de uitbraak van de EHEC-bacterie. Lokale tomatentelers konden geen afzet realiseren en vervolgens hebben wij onze diensten aangeboden om deze tomaten te vergisten.