Eco-Energy Oirschot BV
Broekstraat 31
5688 JX Oirschot
T: 0499 571171
F: 0499 577568
E: biogas@heydehoeve.nl

Kringloop

Eco Energy Oirschot, week 2

Beste allemaal,

Ik ben mijn week begonnen met het voeren van de vergister met de loader. Ik heb de vergister ongeveer 86000 Kilogram eten gegeven. Dit heb ik geprobeerd een zo homogeen mogelijk mengsel te maken. Dus je begint met twee bakken varkensmest, dan pak je twee bakken droog materiaal dit kan bijvoorbeeld cacoa resten zijn. Zo kreeg je geen problemen midden in de nacht, dat de vijzels vastlopen op te droog materiaal bijvoorbeeld. Ik heb onder andere hondenbrokken, maismeel, tarwemeel, bierborstel, varkensmest (dikke fractie), rundermest (dikke fractie), graanresten, uienblad. Ook heb ik samen met Bart een steiger opgebouwd die langs de vergister moest komen te staan, dit in verband met het vervangen van de mixers die uit de vergister zullen gaan komen deze week. Ook heb ik de mest ton opgehaald met de tractor uit Gemonde. Nadat ik terugkwam ben ik gaan vegen met de tractor, daarna naar huis gegaan :).

David Volvo

Ook de dag erop heb ik de vergister gevoerd met de loader en daarna ben ik begonnen met het schoonmaken van al het rijdend materiaal. Hiermee bedoel ik de tractor, de loader, en de bijhorende attributen zoals veegmachine, jip, hoogkiepbak enzovoorts. Hier ben ik de rest van de dag mee geweest en ik was nog niet klaar aan het einde van mijn dag met deze taak. Morgen ga ik hier dus mee verder!

Ik heb dus ongeveer twee dagen gedaan over het schoonmaken van al het machine gerei met natuurlijk van alles tussendoor. We hadden twee pompen kapot van de hygiënisatie unit en van deze beide pompen hebben we de pomp stator vervangen (wokkel pomp).

Ook zijn we woensdag begonnen met het vervangen van drie mixers uit twee verschillende vergisters. Dat begint met het opbouwen van een steiger en het klaarzetten van de hogedrukspuit en het huren van een verreiker met manbak en lier. Nadat dit geregeld was kwam degene die de mixers ging vervangen. Dus nadat hij zijn perslucht masker op had gezet zijn we begonnen met het losmaken van het vergister dak. Nadat deze aan de kant was hebben we de mixer omhoog getild met de verreiker. Daarna de bouten waarmee deze vastzat aan de paal die in de vergister staat losgeschroefd en alles eruit gehesen.

Daarna is het een kwestie van schoonspuiten en de onderdelen die we nodig hebben om de nieuwe mixer weer in de vergister te laten zakken eraf te schroeven en weer op de nieuwe mixer te schroeven.

Dat was een beetje een uitdaging omdat we een nieuw model mixer gingen installeren. We gingen van een FLYGHT mixer naar een model van STALLKAMP.  Deze verandering van model mixer is puur prijstechnisch, en de stallkamp mixers blijken ook nog betere schoepen te hebben. Met het vervangen van de mixers zijn we een kleine drie dagen bezig geweest. Veel sleutelen en aanpassen en late uurtjes, ook veeeeeeel schoonspuiten en gereedschap schoonmaken.

Dit was mijn tweede week wel zo een beetje!
Groeten David Raaijmakers